Skąd właściwie wzięła się odwrócona osmoza?
Aby dobrze zrozumieć czym jest odwrócona osmoza, najlepiej zacząć od początku, czyli od tego, skąd właściwie wziął się ten proces i jak doszło do jego odkrycia? Kto był za to odpowiedzialny i dlaczego wszystkim tak bardzo zależało na stworzeniu syntetycznej membrany osmotycznej?
Oto kilka faktów z historii. Szereg obserwacji doprowadził do poznania procesu, który ze względu na swoją ogromną wydajność jest nazywany także hiperfiltracją. Do tej pory nie wymyślono tak samo wydajnej bądź lepszej metody uzdatniania wody.
Rok 1748
Jean Antone Nollet zaobserwował proces osmozy przez półprzepuszczalne membrany. Francuski duchowny i uczony obserwował jak zachowuje się woda przepływając przez pęcherz świni. Z jego badań wynikało, że cząsteczki o niższym stężeniu mogą swobodnie przepływać na drugą stronę, do wyższego stężenia.
Przez wiele kolejnych lat próbowano stworzyć sztuczną membranę działającą na wzór tej naturalnej.
Rok 1860
Wreszcie udało się stworzyć pierwszą syntetyczną membranę półprzepuszczalną. Wyniki badań i wynalazek dokładnie opisano.Nadal trwały jednak prace nad stworzeniem membrany, która byłaby bardziej wydajna, ekonomiczna, dawałaby możliwość uzyskiwania czystej wody. Czy to w ogóle było możliwe do osiągnięcia?
Rok 1949
Grupa z Uniwersytetu Kalifornijskiego rozpoczyna badania nad odsalaniem wody morskiej za pośrednictwem membrany osmotycznej. Rok później eksperyment kończy się sukcesem, jednak strumień jest zbyt mały, by można było uznać to za inwestycję, która się zwróci i zapewni oczekiwane efekty.
Rok 1959
W 1952 profesor Srinivasa Sounrajan w toku przeprowadzanych badań zaobserwował, że proces naturalnej osmozy da się odwrócić, a dzięki temu usunąć z wody zawarte w niej zanieczyszczenia.
Przy współpracy z Sidneyem Loebem udało się wynaleźć syntetyczną membranę, w której zachodzi proces odwróconej osmozy. Wykonano ją z octanu celulozy, była asymetryczna, porowata, posiadała grubsze podłoże. Przez membranę przeciskała się jedynie czysta woda. Reszta cząsteczek pozostawała na niej.
Rok 1965
To rok, w którym w miejscowości Coalinga pojawił się pierwszy duży zakład odsalania wody morskiej za pomocą systemu odwróconej osmozy. Ten projekt wzbudził zainteresowanie inżynierów i rządów z całego świata.
Do końca 2001 roku już pracowało lub było w trakcie planowania bądź budowy ponad 15 tysięcy zakładów odsalania wody morskiej za pomocą odwróconej osmozy.
Czy wiedziałeś, że…
…już w 1977 roku powstawały systemy odwróconej osmozy wyposażające w czystą wodę całe miasteczka i okręgi? Pierwsze tak duże urządzenie powstało w Cape Coral na Florydzie. Z początku odwrócona osmoza filtrowała nawet do 11350 m³ wody każdego dnia. Do 1985 roku to miasto mogło chwalić się największym na świecie niskociśnieniowym systemem odwróconej osmozy. Ze względu na duży przyrost naturalny w Cape Coral bywały lata, w których urządzenie filtrowało nawet 56800 m³ wody na dzień.
Gdzie stosuje się systemy odwróconej osmozy?
Jedyne źródło czystej, bezpiecznej do spożycia, słodkiej wody w miastach, które zostały jej pozbawione oraz w tych położonych blisko oceanów
Niezbędna w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym
Stosowana do oczyszczania i zatężania ścieków przemysłowych. W dużej części pochodzących z przemysłu spożywczego, papierniczego oraz galwanicznego.
Stosowana w przemyśle zbrojeniowym
Są montowane w domowych kuchniach, restauracjach, kawiarniach, hotelach i nie tylko jako system uzdatniania wody do celów spożywczych, w tym napojów gorących, zup i innych potraw
Znalazła swoje miejsce na pokładzie statków kosmicznych i okrętów podwodnych
Na całym świecie zasoby wody są coraz mniejsze
Odwrócona osmoza uznawana jest za jeden z najważniejszych wynalazków na świecie. Zapewniła zdatną do picia wodę w miejscach, gdzie ta wcześniej nie występowała. Za kilkadziesiąt lat może okazać się zbawienną metodą ratowania ludności całego świata.
Warto mieć na uwadze, że zasoby wody pitnej z roku na rok się kurczą. Niedługo może stać się cenniejsza niż jakikolwiek inny surowiec na świecie. Wtedy wszyscy będziemy zmuszeni do picia wody, która została wcześniej odpowiednio odsolona i uzdatniona.