Wolne rodniki to pojęcie, o którym możemy usłyszeć coraz więcej. Ten problem jest szeroko poruszany w reklamach, telewizjach śniadaniowych czy portalach internetowych. Czym są wolne rodniki i czy warto się ich obawiać?
Wolne rodniki – wymysł marketingu czy fakt?
Wolne rodniki nie są wymysłem, istnieją naprawdę i realnie mogą szkodzić organizmowi. Wolne rodniki to niesparowane atomy. Normalnie każdy atom tlenu posiada parzystą ilość elektronów, jednak czasem zdarza się, że jeden z nich się gubi. Taki atom potrzebuje uzupełnić braki, czasem za wszelką cenę. Atom bez elektronu jest właśnie wolnym rodnikiem. Swoją „wyrwę” zapełni elektronem z dowolnej materii np. białka. To niestety prowadzi do sytuacji, w których uszkodzeniu ulega DNA komórek, a za tym ich szybsze obumieranie.
Kto jest najbardziej narażony na obecność wolnych rodników?
Jest sporo grup, które są szczególnie narażone na występowanie wolnych rodników. Wśród nich można wymienić:
- Palaczy papierosów
- Osoby narażone na długotrwały stres
- Osoby, które długo się opalają
- Osoby szczególnie narażone na dym i spaliny
- Osoby, które intensywnie trenują
- Osoby, które często spożywają alkohol
Nie jest tajemnicą, że wolne rodniki mogą szybciej rozwijać się w organizmie przez nieodpowiednią dietę. Poniżej prezentujemy potrawy, które przyspieszą namnażanie się wolnych rodników oraz żywność, która będzie zapobiegała ich rozwojowi.
Jakie zniszczenia w organizmie powodują wolne rodniki?
Wolne rodniki obwinia się choćby o miażdżycę. To dlatego, że utleniają lipidy i niszczą naczynia krwionośne. Z kolei uszkodzenie DNA komórek przyspiesza proces starzenia się oraz powodują powstawanie nowotworów. W dodatku naukowcy stwierdzili, że wolne rodniki powodują: demencję starczą, udar mózgu, zaćmę, łuszczycę, egzemę, raka piersi i jelit, nadciśnienie czy też cukrzycę.
Poniżej infografika od polskiej marki Ecoperla, która pokazuje skutki zakwaszenia organizmu i obecności wolnych rodników wewnątrz nas.
Jak walczyć z wolnymi rodnikami?
Jest wiele sposobów na walkę z wolnymi rodnikami – suplementy diety, dieta alkaliczna bogata w zielone warzywa, woda alkaliczna, woda wodorowa. Tą ostatnią można bez problemu wytworzyć we własnym domu o każdej porze. W jaki sposób?
Odpowiedzią na to pytanie jest wkład rewitalizujący wodę Ecoperla Elixir. W całości został wypełniony czystym magnezem. Kiedy woda przez niego przepływa, dochodzi do powstania reakcji chemicznej, której produktem jest woda o wysokim pH z wolnym wodorem oraz wysokim stężeniem magnezu.
Wkład rewitalizujący Ecoperla Elixir należy wymienić po upływie 12 miesięcy. Pasuje do niemal każdego systemu odwróconej osmozy, ultrafiltracji czy nanofiltracji. To jeden z najtańszych i bardzo skutecznych sposobów na osiągnięcie wody wodorowej, która pomoże walczyć z wolnymi rodnikami.
Wodę wytworzoną przez Ecoperla Elixir można pić w każdym wieku. Jest szczególnie polecana sportowcom, osobom starszym oraz kobietom w ciąży. Plusem jest to, że woda filtrowana za pomocą wkładu rewitalizującego zawsze jest świeża i bezpieczna dla zdrowia.
Już nie musisz obawiać się o działanie wolnych rodników
Wolne rodniki to realne zagrożenie dla organizmu, jednak odpowiednie nawadnianie wodą o właściwościach antyoksydacyjnych oraz do tego właściwa dieta mogą zdziałać cuda.
Od kiedy mamy w domu zmiękczacz wody, to wiem, że już za nic w świecie nie oddałabym tego urządzenia. Dopiero jak się ma miękką wodę to zaczyna się doceniać to wszystko. Sprzątanie to teraz 20 minut, a nie pół dnia. Czasem to aż wstyd było przyjąć gości. Po jednym dniu na kabinie i bateriach było widać cały osad, a nie sposób codziennie sprzątać i szorować.
Nigdy do końca nie rozumiałam o co chodzi z tymi wolnymi rodnikami. Dużo się o nich mówiło, jednak nikt do końca nie tłumaczył dokładnie co to jest i o co w tym wszystkim chodzi. W końcu dzięki temu artykułowi to zrozumiałam i już wiem dlaczego są zagrożeniem.