Dzbanki filtrujące niemal zawładnęły sercami tysięcy Polaków. Ich popularność jest coraz większa, można je znaleźć na półkach każdego większego sklepu i w wielu kuchniach. Dzięki tym niewielkim filtrom wielu ludzi uświadomiło sobie, że woda może być naprawdę smaczna i czysta. Czy jednak zawsze jest to najlepszy wybór?
Dlaczego pokochaliśmy dzbanki filtrujące?
Są nieduże, łatwo je przetransportować, nie zajmują wiele miejsca, mają atrakcyjny wygląd, ale przede wszystkim ich cena nie jest zbyt wygórowana. Do 100 złotych można kupić naprawdę dobry jakościowo produkt tego typu dopasowany do potrzeb.
Dzbanki filtrujące zaczęły pojawiać się na sklepowych półkach jak grzyby po deszczu. Coraz więcej osób, nie widząc wcześniej podobnych produktów, zaczęło zastanawiać się do czego konkretnie służą. Po przyniesieniu do domu i pierwszej filtracji wody nie mogli wyjść z podziwu, że ta potrafi być aż tak czysta. W wielu przypadkach dzbanek filtrujący zdołał zastąpić nawet wodę butelkowaną.
Plusem, na który pewnie docenia wiele osób jest minimum uwagi potrzebnej na dbanie o ten przedmiot. Wystarczy co jakiś czas wymyć pojemnik i wymienić wkład na nowy.
To wszystko przyczynia się do pozytywnych opinii, jakie wiele osób wyrobiło sobie w przypadku tych produktów.
Kiedy warto kupić dzbanek filtracyjny?
Dzbanki filtracyjną są przeznaczone do uzdatniania głównie wody wodociągowej. Przy własnym ujęciu można z nich korzystać, o ile woda ma naprawdę dobre parametry.
Wielu z nas woda z kranu wydaje się niesmaczna, ma dziwny zapach, nie chcemy jej pić. Zadaniem dzbanka filtracyjnego jest przywrócenie wodzie tych właściwości do stanu, który będziemy uważać za akceptowalny.
Za procesem poprawy właściwości organoleptycznych stoi węgiel aktywny, który można znaleźć we wkładach filtracyjnych przeznaczonych do dzbanków. Wystarczy jedynie napełnić pojemnik wodą i poczekać aż zostanie przesączona przez filtr.
Obecnie możemy się spotkać z bardzo różnorodnymi wkładami. Mają w sobie nie tylko węgiel aktywny, ale i żywicę jonowymienną. Dzięki takiemu połączeniu będzie pozostawało mniej osadu w czajniku lub ekspresie do kawy.
Możemy dostać również wkłady, które przywrócą wodzie smak i zapach, a przy okazji wzbogacą ją w magnez lub inne minerały.
Dzbanek filtrujący będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które ogólnie są zadowolone z jakości wody płynącej w kranach. Chcą jedynie obniżyć stopień twardości i ewentualnie nieco podszlifować jakość.
Na pewno to świetny sposób na rozpoczęcie swojej przygody z uzdatnianiem wody. Po zakupie tego niewielkiego urządzenia wielu użytkowników podejmuje decyzje o przejściu na bardziej dokładne i profesjonalne metody oczyszczania wody spożywczej.
Dzbanek filtrujący nie zawsze satysfakcjonującym rozwiązaniem
Niestety, dzbanki filtrujące, podobnie jak większość produktów dostępnych na rynku, nie są wolne od wad.
Przede wszystkim problem stanowi samo przechowywanie wody. Dzbanki filtrujące zazwyczaj mają przezroczyste ścianki, w dodatku są najczęściej wykonane z plastiku. Jeśli rzadko pijemy wodę, a stoi narażona na działanie promieni słonecznych, możemy się spodziewać szybkiego rozpoczęcia procesu zakwitania i ponownego nagromadzania się zanieczyszczeń. Wodę najlepiej przechowywać w lodówce, jednak nie zawsze jest na to wystarczająco dużo miejsca.
Z kolei, jeśli wodę wykorzystujemy do picia i przygotowywania napojów gorących może nas drażnić, że dzbanek trzeba często uzupełniać, a potem czekać aż wszystko się przefiltruje.
Kolejną sprawą jest mała powierzchnia filtracyjna. Woda ma dość krótki kontakt ze złożem przez co efekty nie zawsze będą zadowalające.
Spotkaliśmy się z opiniami użytkowników, że częsta wymiana wkładów nie dla wszystkich jest wygodna. Producenci zazwyczaj zalecają wymianę raz na cztery tygodnie, ale u niektórych jakość wody sprawia, że wymiany należy dokonać już po dwóch tygodniach. W dodatku cena wkładów bywa dość wysoka.
Te wszystkie czynniki sprawiają, że użytkownicy dzbanków filtracyjnych zaczynają poszukiwać dokładniejszych sposobów filtracji, dzięki którym woda będzie uzdatniana w kompleksowy sposób i przede wszystkim będzie to oczyszczanie na bieżąco, najlepiej podczas poboru.
Jeśli więc korzystasz z wody, której smak i zapach nie satysfakcjonuje Cie pomimo użytkowania dzbanka filtrującego, mamy kilka ciekawych propozycji na oczyszczanie wody spożywczej w Twoim domu lub firmie.
System odwróconej osmozy – czy to dobry wybór?
Obok dzbanków filtrujących, jako najbardziej popularne filtry kuchenne można wymienić systemy odwróconej osmozy. Odwrócona osmoza jako zjawisko jest uznawana za najdokładniejszy i najdoskonalszy proces uzdatniania wody znany obecnie człowiekowi. Niektóre membrany są w stanie usunąć nawet 99% zanieczyszczeń, w tym: wirusy, bakterie, chlor, pestycydy, azotany, grzyby, związki organiczne, metale ciężkie, twardość wody. Ta metoda jest często stosowana w produkcji wody butelkowanej. Często systemy RO są uznawane za bardziej ekologiczną alternatywę wody w plastikowych pojemnikach.
System odwróconej osmozy składa się zazwyczaj z kilku etapów filtracji wody i membrany osmotycznej. Niektóre modele posiadają zbiornik na magazynowanie wody, inne nie. Do każdego zestawu dołączana jest wylewka przeznaczona do poboru oczyszczonej wody.
Niektóre filtry kuchenne tego typu mają dodatkowe etapy, na których już oczyszczona woda jest wzbogacana w dodatkowe właściwości, na przykład minerały.
Odwrócona osmoza będzie bardzo dobrym wyborem do oczyszczania wody wodociągowej i studziennej do celów spożywczych. Na pewno podoła oczekiwaniom osób, które chcą mieć pewność, że ich woda jest wolna od wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń.
Te urządzenia należy docenić za doskonałe przygotowanie wody do parzenia kaw i herbat oraz innych napojów gorących i potraw. Oczyszczona woda nie pozostawia osadu na naczyniach, na powierzchni potraw i napojów nie pozostają drobne opiłki kamienia czy „oleiste plamy”.
Jakie są minusy odwróconej osmozy?
I w tym przypadku urządzenie ma pewne cechy, które jednym nie będą przeszkadzały, a dla innych mogą stanowić problem.
Wkłady w odwróconej osmozie wymienia się znacznie rzadziej niż w dzbanku filtracyjnym. Zazwyczaj są zestawy półroczne i zestawy do wymiany co roku. Ich cena jest uzależniona od produktu, który posiadamy. Są odwrócone osmozy, do których pasują wkłady standardowe, ale są też produkty, które mają dedykowane linie.
Należy liczyć się z tym, że system odwróconej osmozy wytwarza odrzut do kanalizacji. Są to cząsteczki wody z zanieczyszczeniami, które nie zdołały przedostać się przez membranę osmotyczną. W zależności od wybranego urządzenia odrzut może wynosić od 1,5 do nawet 5 litrów na litr idealnie oczyszczonej wody.
Czy to jedyne rozwiązania do filtracji wody w kuchni?
Oczywiście, że nie. Obecnie jest wiele różnych rozwiązań do filtracji wody w kuchni. Są na przykład filtry stołowe oparte o działanie wkładów mechanicznych i węglowych. Możemy też zdecydować się choćby na system ultrafiltracji, który pozostawia w wodzie minerały, poprawia jej smak i zapach. Warunkiem jednak jest to, aby woda nie cechowała się zbyt wysokim stopniem twardości.
Każde z dostępnych urządzeń filtracyjnych ma swoje specyficzne właściwości. Dzięki temu każdy ma szansę na znalezienie produktu dopasowanego do swoich potrzeb.
Znajdź swój idealny filtr kuchenny w gamie produktów polskiej marki Ecoperla. Dowiedz się więcej na https://www.ecoperla.pl/filtry-do-kuchni/
Czym kierować się przy wyborze kuchennego filtra wody?
Nie można bezpośrednio porównywać dzbanka filtrującego i systemu odwróconej osmozy. Są to zupełnie inne urządzenia, o nieco innym przeznaczeniu, choć oba należą do grupy filtrów kuchennych.
Przed wyborem urządzenia do uzdatniania wody warto przemyśleć wszystkie za i przeciw, zastanowić się nad potrzebami. Na pewno warto postawić na produkt, który sprosta naszym oczekiwaniom i zapewni wodę pitną dokładnie taką, jakiej chcemy.
Żadnych półśrodków tylko kompleksowy dystrybutor działający na bazie filtrów! Do biura najlepiej stojący kolumnowy, do domu system podzlewowy, ja mam i bardzo sobie chwalę. Koszty picia kranówki nieporównywalnie niższe w stosunku do mineralki, a do tego duża wygoda i eko! 🙂